Planneri on enemmän kuin vain kalenteri

Planneri on enemmän kuin vain kalenteri

Kalenteri on kirja, jonne merkitään kynällä tapahtumat, suunnitelmat ja to-do-listat. Kalenteri on plannerissakin oleellinen osa, onhan ajanhallinta osa nykypäivää monenlaisten aktiviteettien ruuhkauttamassa arjessa. Planneri on kuitenkin paljon enemmänkin kuin vain pelkkä kalenteri – se on työkalu suunnittelun avuksi.

Käytä planneria siihen mihin se on tarkoitettu

Plannerissa suunnittelet asiat ja tehtävä ajanhallinnan (kalenterin) ympärille. Kirjoittamalla asiat jäljennät ne muistiisi ja alitajuntaasi. Kynä konkretisoi ideat jotka tulevat mieleesi, kunhan vain aloitat kirjoittamisen ja annat mielen virrata. On myös tieteellisesti tutkittu kuinka kirjoittaminen kynällä edistää oppimista ja muistamista.

Planneria voit käyttää esimerkiksi arkipäivien ja viikonloppujen, tapahtumien, erilaisten projektien, hankintojen, matkustelun suunnittelussa tai vaikkapa itsesi kehittämiseen. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Kun suunnittelet esimerkiksi seuraavan päiväsi etukäteen tiedät tavoitteesi ja mitä haluat saada aikaan. Yksi suunnittelun avainkysymyksistä on myös; miksi. Miksi haluat tehdä juuri nämä tehtävät tai tavoitteet. Tehokkaimmillaan plannerin käyttö ja aikaansaaminen on kun kirjoitat mahdollisimman yksityiskohtaisesti päivän tavoitteesi ja miten päiväsi rakentuu. Jokaisella on tottakai elämässään paljon muuttuvia tekijöitä, kuten lapset tai lemmikit, jotka voivat muuttaa päivän kulkua ennenkuin se on päässyt edes kunnolla käyntiin. Joten muista myös olla armollinen itsellesi tässä kohdin – aina kaikki ei mene kuten suunnittelit.

Jos käytät planneria esimerkiksi suunnitellessasi lapsesi syntymäpäiväjuhlia, pohdittavia asioita voivat olla esimerkiksi juhliin liittyvät hankinnat, mistä teet nämä hankinnat, milloin teet ostokset, ketä juhliin tulee, mitä tarjottavia, milloin leivot ja mitä leivot vai ehkä tilaat tarjoiltavat, joten mistä teet tilaukset, onko erityisruokavalioita, mitä lahjatoiveita päivänsankarilla on ja kenelle niistä jo mainitsitkaan. Kirjoita nämä kaikki ylös planneriisi. Kirjoita kokonaisuuksia ja jäsennä yksityiskohtaisiksi tehtäviksi jotka sitten asetat kalenteriisi suunnittelemallesi aikajaksolle. Elän itse tällä hetkellä keskellä ruuhkavuosia, joten kirjoittamalla asiat ylös on se helpottanut organisointia ja muistamista ajallaan.

Mitä tehdä jos suunnitelmat eivät toteudukkaan

Päivät vaihtelevat jokaisella ja niihin vaikuttavat niin ulkoiset kuin henkiset tekijät. Se miten aamusi lähti käyntiin antoi alun koko päivälle ja vaikuttaa siihen millä tavoin saat suunnitelmiasi toteutettua.

Jos aikaansaannos ei tavoita suunniteltujen asioiden määrää, mieti, asetitko tavoitteesi liian korkealle tai vaaditko itseltäsi liian paljon. Vähennä tehtäviesi määrää tai madalla vaatimustasoasi hieman jotta voit saada onnistumisen tunteen saavutetuista sekä tehdyistä tehtävistä. Tai mikäli viikkoosi kuuluu rutiininomaisia tehtäviä, voisiko niiden aikatauluja tai järjestystä vaihtaa, jotta päiväsi rakentuvat paremmin sinulle sopiviksi.

Kiinnitä huomiota myös siihen, ovatko tavoitteesi realistisia tai kannattavia toteuttaa juuri sillä hetkellä. Jos syntymäpäiväjuhliin on tarkoitus itse askarrella kutsukortit mutta juhliin on vielä aikaa kaksi kuukautta, kannattaako korttiaskartelua asettaa tehtäväksi vielä tuolloin.

Planneriin tallennat myös paljon muuta

Vaikka pääajatus plannerissa on suunnitella elämää, voi se pitää sisällään myös paljon muuta. Kerää sinne muistiinpanojasi, ideoi, piirrä mind mappeja tai kirjoita listoja eri aiheista. Kaikki nämä liittyvät jollain tapaa elämääsi, joten pian sinulla on konkreettisesti kirjattuna koko elämäsi.

Digi ja planneri toimivat yhdessä

Paperiplannerissa ei ole ah niin käteviä automaattisia muistutuksia, jotta hoksaisit viedä kutsukortit postiin ennenkuin postilähetys siltä päivältä on lähtenyt eteenpäin. Näppäile siis aamulla puhelimeen muistutus/hälytys kun kyseessä on tiukasti ajankohtaan sidotut tapahtumat tai tehtävät. Digikalenterit ovat ajanhallinnassa mahdollisesti jopa parempi vaihtoehto kuin manuaalinen almanakka taskussa, mutta arjen ja elämän suunnitteluun, jossa on lupa unelmoida, sutata, piirrellä ja olla ennenkaikkea luova, ovat kynä ja planneri parhaita ystäviäsi!