Näin asetat tavoitteita itsellesi ja kirjaat ne planneriin

Planneri on loistava työkalu tavoitteiden suunnittelussa, kirjaamisessa ja seurannassa. On tutkittu, että ihmiset jotka kirjoittavat tavoitteensa ylös myös saavuttavat ne muita todennäköisemmin. Ota hetki aikaa itsellesi, istahda pöydän ääreen ja valmistaudu miettimään seuraavien kohtien avulla millaisia tavoitteitä asetat ja miten asetat niitä itsellesi.

Mikä on sinulle tärkeää?

Mieti, mikä on sinulle tärkeää. Mieti niitä elämän eri osa-alueilta kuten:

  • Fyysinen hyvinvointi
  • Henkinen hyvinvointi
  • Perhe-elämä
  • Parisuhde
  • Ystävyyssuhteet
  • Koti
  • Harrastukset
  • Työelämä

Voit miettiä jokaisen osa-alueen kohdalla kuinka tyytyväinen olet tällä hetkellä asteikolla 1-10. Esimerkiksi kuinka tyytyväinen olet fyysiseen kuntoosi, entä ystävyyssuhteisiisi. Arvioimalla jokaisen kohdan saat käsityksen, mihin osa-alueeseen olisi hyvä panostaa enemmän ja asettaa mahdollisesti myös suurempia tai yksityiskohtaisempia tavoitteita.

Kirjoita tämän jälkeen vähintään yksi tavoite valitsemiisi osa-alueisiin. Kirjoita tavoitteeksi asia, jonka sinä todella haluat saavuttaa. Tavoite voi olla esimerkiksi; jaksan hölkätä 30 minuuttia, luen päivittäin vähintään 15 minuuttia kirjaa, järjestän yhden treffi-illan joka kuukausi jne. Tavoitteet riippuvat aivan sinun omista lähtökohdistasi ja mikä on sopivaa elämäntilanteessasi. Niiden ei tarvitse olla huikean hienoja, vaan sellaisia joita juuri sinä haluat. Tavoitteesi ovat vain sinua varten, eikä niistä tarvitse kertoa kenellekään, ellet halua.

Jos määrää mittaavan tavoitteen kirjaaminen on vaikeaa, muuta tavoitteen kirjoitusasua kuten ”vaatekaappini saa minut iloiseksi” tai ”olen tyytyväinen peilikuvaani”. Kirjoita sitten siihen viereen milloin tiedät saavuttaneesi tavoitteen kuten: ”kun avaan vaatekaapin, ovat vaatteet siistissä järjestyksessä eikä kaapissa ole epämiellyttäviä vaatteita” tai ”kun katson peiliin hymy nousee kasvoilleni ja tunnen kuinka ylpeä olen itsestäni”.

Miksi se on sinulle tärkeää?

Kun olet kirjannut tavoitteesi, mieti jokaisen kohdalla miksi kyseinen tavoite on sinulle tärkeä. Ei riitä että ajattelet epämääräisesti “no koska vain haluan”. Vastauksen, miksi se tavoite on sinulle tärkeää, on oikeasti tultava syvältä sisimmästä ja sen on tunnuttava oikealta ja varmalta.

Nämä miksi -kohdan vastaukset ovat salainen aseesi. Kun kohtaat haasteita tavoitteiden saavuttamisessa ota nämä vastaukset esiin ja muistuta itseäsi terävästi miksi se tavoite on tärkeä sinulle.

Askelmerkit tavoitteisiin pääsemiseksi

Seuraavaksi pilkot tavoitteesi palasiksi. Kyllä, pilkot ne tarvittaessa niin pieniksi muruiksi, että niiden murujen suorittaminen on suorastaan naurettavan helppoa! Tämä tarkoittaa että mietit jälleen jokaisen tavoitteen kohdalla ensimmäisen ja viimeisen stepin sekä kaikki muut stepit siitä väliltä, jotta saavutat tavoitteen. Jälleen kerran huomioi oma elämäntilanteesi siinä kuinka isoja tehtäviä voit asettaa itsellesi.

Tehtävät voivat olla hyvinkin pieniä jotta pääset alkuun. Jos tavoitteesi on lukea enemmän kirjoja, vaikka yksi kirja kuukaudessa, aloita esimerkiksi siitä että valitset kirjan aiheen josta haluat lukea kirjan, tai voit lähteä tekemään viiden kirjan listan johon valitset kirjat mitkä ehdottomasti haluat lukea. Toisena päivänä tutkit mistä kirjan löytää tai käyt jo hankkimassa kirjan. Kirjoita tehtävistä sinun päiviin sopivia palasia, joiden toteuttaminen ei tunnu vaativalta.

Pian huomaat, että plannerisi alkaa olla täynnä suunnitelmia, jotka todella puhuttelevat ja houkuttelevat!